Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä judo on?

Judo on lähtöisin Japanista mutta nykyään sitä harrastetaan kaikkialla. Judo onkin maailman levinnein ja suosituin kamppailulaji.

Joustavuus, maksimaalinen teho sekä yhteinen hyvä ovat kolme judon pääperiaatetta, joihin laji perustuu. Judossa kamppaillaan sekä pystyssä että matossa. Pystyssä idea on siinä, että kaksi henkilöä yrittää saada otteen toisen judopuvusta ja otteen saatua horjuttaa heittotekniikan avulla toisen tasapainoa, voimaa sekä liikettä. Pystyosuus päättyy, kun toinen saadaan mattoon, jossa tavoitteena on kukistaa vastustaja sidonnalla, kuristuksella tai käsilukolla.

Judo kehittää peruskunnon lisäksi ketteryyttä, notkeutta sekä tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Lajin aloittaminen on helppoa, sillä alkeet tulevat tutuksi peruskurssilla. Kurssin jälkeen voi suorittaa keltaisen vyön ja harjoitella lajin saloja loputtomiin. Monille judosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa.

Voiko judoa harrastaa kaikenikäiset ja kuntoiset?

Judo tarkoittaa ”pehmeää tietä” ja on suunniteltu turvalliseksi lajiksi Japanissa 1800 -luvulla. Judon periaatteisiin kuuluu vastustajan kunnioittaminen. Shinraissa jokainen voi edetä omien yksilöllisten edellytystensä mukaan. Olit siis vanha tai nuori, laji sopii sinulle. Erittäin huonokuntoisten ja liikuntakyvyttömien ei kuitenkaan kannata judosalille lähteä. Heille löytyy varmasti muuta paljon parempaa ja tehokkaampaa liikuntaa. Pienet vaivat eivät kuitenkaan haittaa. Seurassamme on monia 40-60 -vuotiaita, joilla on judoharrastuksen alkuaikoina ollut monenlaista selkävaivaa tai muuta vastaavaa. Liikunnan myötä nämä vaivat ovat kuitenkin vähentyneet ja monilla kadonneet kokonaan.

Kenelle judo sopii?

Judo sopii kaikille liikunnasta, itsepuolustuksesta, lihaskoordinaation kehittämisestä ja mielen virkistämisestä kiinnostuneille. Monelle judo on pääasiallinen harrastus, mutta monilla myös jotakin toista lajia – kuten jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandyä tukeva harrastus. Näissä kaikissa lihaskoordinaatiosta ja venyvyys ovat lajin harrastusta edistäviä asioita. Monelle käy myös niin, että kun omasta päälajista tulee liian raskasta ja aikaa vievää, niin harrastuksen korvikkeena on joskus aloitettu judoharrastus. Judoharrastusta voi jatkaa vanhuusikään saakka. Samalla oppii käyttäytymistapoja, toisten ihmisten kunnioittamista ja nopeissa tilanteissa toimimista.

Judon voi aloittaa lähes jokainen ikään, kokoon, sukupuoleen ja fyysiseen kuntoon katsomatta. Taidot kehittyvät harjoittelun edetessä. Seurassamme kursseja järjestetään jo 6-vuotiaille. Mitä nuorempana aloittaa, sen paremmat mahdollisuudet on pitkäaikaisen oppimisen myötä hallita vaikeatkin tekniikat.

Miten pääsen mukaan?

Mukaantuleminen on helppoa. Tulet vain judosalillemme katselemaan harjoituksia ja kysymään rohkeasti mukaanpääsyä. Kokeilla saa täysin ilmaiseksi. Asusteeksi sopii verkkarit ja judopukuakin on judosalilla mahdollisuus lainata. Tervetuloa mukaan!

Missä judoa harjoitellaan?

Judoa harjoitellaan dojolla eli judosalilla, jonka lattia on pehmennetty tatameilla eli iskua vaimentavilla matoilla. Seuramme dojo sijaitsee Pirkkalan keskustassa osoitteessa Suupantie 2.

Miten judossa pukeudutaan?

Judon harrastaja, judoka, pukeutuu valkoiseen tai kilpailukäyttöön tarkoitettuun siniseen judopukuun, judogiin.

Onko minun pakko kisata judossa?

Judokisoja järjestetään paljon ja niihin kannustetaan osallistumaan. Lajissa varsinainen kilpailutoiminta ei ole kuitenkaan välttämätöntä, koska vyöjärjestelmän ansioista voi kilpailla myös itsensä kanssa ja tavoitella mustaa vyötä, hyvinvointia ja itsehillintää. Toisaalta kunnonkin kasvattaminen voi olla jo itsessään hyvä syy aloittaa judo.

Mitä pukuja ja tarvikkeita judoon tarvitaan?

Judon harrastajat pukeutuvat valkoiseen tai siniseen pukuun, judogiin, joka suomennettuna tarkoittaa judopukua. Jūdōgi luotiin Kōdōkanissa, josta sen malli levisi myöhemmin käytettäväksi myös monissa muissa itsepuolustuslajeissa. Jūdōgi koostuu housuista ja takista, jotka on valmistettu puuvillasta. Koska judopuvun täytyy kestää heittämistä, kiskomista ja äkkinäisiä liikkeitä, se on huomattavasti jäykempää ja vahvempaa kangasta kuin esimerkiksi karatessa käytettävä puku eli karategi. Takki pysyy kiinni vyön eli obin avulla.

Judokilpailuissa toinen ottelija pukeutuu tavallisesti siniseen pukuun, jotta tuomareiden ja katsojien on helpompi erottaa ottelijat toisistaan. Pienemmissä kisoissa voidaan käyttää myös perinteistä punaista ja valkoista otteluvyötä erottamaan ottelijat, mutta vain harvoin.

Judokan perusvarustukseen kuuluvat lisäksi varvastossut eli zorit ja juomapullo. Lisäksi judossa käytetään bokkenia eli puusta valmistettua harjoittelumiekkaa, tantoa eli puusta valmistettua puukkoa ja leikkipistoolia muodollisissa kata -sarjoissa.

Miten hankin judopuvun?

Helpoin tapa on hankkia puku dojolta, jolloin sen voi ostaa tilanteen mukaan käytettynä tai uutena. Kysy Sempailta lisätietoja pukujen koittamiseksi.

Milloin maksan judokoulutukset Shinrai ry:lle?

Koulutuksia järjesteään Suomen judoliiton ja Shinrain toimesta. Koulutukset voivat olla judoliiton koulutusohjelman tilattuja koulutuksia tai Shinrain järjestämiä koulutuksia. Jos koulutus järjestetään Shinrain toimesta, tulee maksu maksaa Shinrai ry:n tilille. Maksu peritään ainoastaan niiltä, jotka eivät ole seuran jäseniä. Seuran jäsenyyden omaaville koulutukset kustantaa Shinrai ry.

Joudunko itse maksamaan judokoulutukset?

Seuramme jäsenenä olet oikeutettu osallistumaan kaikkiin Suomen judoliiton ja seuran omiin koulutuksiin täysin maksuttomasti. Sinun tulee toimittaa maksukuitit seuramme rahastonhoitajalle, jotta rahat voidaan palauttaa. Matka, yms muita oheiskustannuksia ei korvata. Ehtona palautukselle on myös, että koulutuksessa edustetaan Shinrai ry:tä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *